Gartner heeft een top-25 lijstje gemaakt van bedrijven die in hun ogen de beste toeleveranciersketen hebben. Apple staat fier bovenaan. Dell heeft plaats nummer vier. Daartussen staan Amazon en McDonald's. De laatste is overigens het snelst van alle multinationals in het er doorheen jagen van producten, maar Apple scoort op andere punten in de supply chain net weer iets beter.

Andere technologiebedrijven in de top-25 zijn Intel, Cisco, Samsung, Research in Motion (RIM) en HP. Gartner heeft wel gezien dat sommige bedrijven last hebben gehad van de aardbeving in Japan en de watersnood in Thailand, maar vooral Intel schakelde goed en snel over naar andere mogelijkheden, waardoor de dagelijkse gang van zaken zo min mogelijk werden verstoord, zegt Gartner.

Apple heeft 74 nieuwe voorraden per jaar

Dell en Samsung hebben hun voorraden binnen respectievelijk 10 en 21 dagen er doorheen gedraaid, meldt Business Insider, dat de cijfers van Gartner heeft omgerekend naar dagen dat het duurt voordat producten op de markt verschijnen. Per jaar heeft Apple 74 maal een complete nieuwe voorraad.

Dell, die de snelheid in de aanvoerketen heeft uitgevonden (van assemblage naar de koper thuis) heeft 36 maal per jaar een compleet nieuwe voorraad, Samsung 17 maal. Het gemiddelde in de maakindustrie is 8 maal per jaar. In branches waar producten in hoge volumes er doorheen gaan, zoals de supermarkten, zijn er 12 nieuwe voorraden of meer per jaar.