De nieuwe Mac draait op twee Intel Xeon processors die gebruik maken van 45nm technologie. Daarmee zijn kloksnelheden van 3,2 Ghz mogelijk. Volgens Apple zijn de grafische voorzieningen verbeterd en kan er tot vier terabyte informatie opgeslagen worden.

"Dit is de snelste Mac die we ooit hebben gemaakt", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Met 3,2-GHz 8-core Xeonprocessors, een "frontside"-bus van 1600 MHz en 800-MHz geheugen heeft de nieuwe Mac Pro de snelste Intel Xeon-architectuur die op dit moment op de markt is." Elke processor heeft een L2-cache van 12 mb en is zuiniger dan zijn voorgangers.

De Mac Pro heeft een nieuwe hardwarearchitectuur met hoge bandbreedte en een verbeterd geheugen. Apple claimt dat de gegevensdoorvoer van de nieuwe versie daardoor 61 procent sneller is dan bij het vorige model.

Video

De Mac Pro wordt standaard geleverd met een ATI Radeon HD 2600 XT-videokaart met 256 MB videogeheugen. Het is mogelijk daar later nog een PCI Express 2.0-videokaart bij te plaatsen. NVIDIA kaarten worden ook ondersteund. Er kunnen maximaal vier videokaarten naast elkaar gebruikt worden. Daarmee kunnen maximaal acht 30-inch beeldschermen aangesloten worden.

Er kunnen vier ATA harde schijven van 1 terabyte ingebouwd worden. Er is ondersteuning voor twee SuperDrives, de optische drive van Apple.

De Mac Pro is uitgerust met vijf USB 2.0-poorten, twee FireWire 400-poorten en twee FireWire 800-poorten voor de aansluiting van externe apparaten. Er zijn ook twee Gigabit Ethernet-poorten ingebouwd.

De Mac Pro is vanaf vandaag verkrijgbaar en de standaard versie gaat 2.499 euro kosten.