Hoeveel Apple wilde betalen voor de overname is niet bekend. Maar de keus was voor Siri snel gemaakt. "Het aanbod van Apple was van een dusdanige waarde dat we het zonder nadenken konden accepteren", zegt Shawn Carolan, lid van de raad van bestuur van Siri, tegen The Wall Street Journal.

De startup, die als uitvalsbasis het Californische San Jose heeft, haalde in investeringsrondes minimaal 24 miljoen dollar op. Het bedrijf ontwikkeld technologie voor spraakherkenning en -commando's. In 2008 sloot de dienst een deal van 200 miljoen dollar met de Amerikaanse overheid voor de ontwikkeling van een zelflerende webinterface. De medewerkers van Siri zijn techneuten afkomstig van grote namen als Yahoo, Google, SRI, NASA, en Xerox PARC.

Veel aandacht

Na de lancering van de iPhone app waren de ogen snel op Siri gericht. De personal assistant van het bedrijf is een gratis applicatie die is aangesloten op een heel ecosysteem van webdiensten en kan ook andere applicaties van de iPhone activeren.

Een gebruiker kan tegen de applicatie zeggen: "Laat mijn vrouw weten dat ik 20 minuten later ben." Vervolgens scant Siri sociale netwerken en adresboeken om de persoon te vinden met de tag 'mijn vrouw'. Hierna wordt de boodschap omgezet in tekst en direct naar haar telefoon doorgestuurd.

Slimme applicatie

Siri is opgezet binnen het Stanford Research Instituut, maar staat al een tijd op eigen benen. Het bedrijf maakt gebruik van spraakherkenningtechnologie die is ontwikkeld door Nuance Communications. Veel startups, maar ook gevestigde techgiganten gebruiken deze manier van spraakherkenning. Het verschil tussen Siri en de concurrentie is een laag die de persoonlijke assistent slimmer maakt. De dienst leert gedurende het gebruik beter wat de gebruiker bedoelt.

Eerder deze week nam Apple een chipproducent over. Intrinsity ontwikkelde samen met Samsung de Hummingbird-processorcore. Die eigen core is een herziening van het ARM Cortex A8-ontwerp.