Afgelopen weekend lekte via The New York Times uit dat Apple in een vergevorderd stadium is om streaming muzieksite Lala over te nemen. Inmiddels is de overname door Apple bevestigd. Daarmee krijgt Apple vooral de techniek en expertise die Lala.com in huis heeft. De streaming licenties van de site zijn niet zomaar overdraagbaar.

Spotify-rivaal

Lala streamt in de VS enkele miljoenen liedjes via zijn website. Voor 10 dollarcent per nummer zijn liedjes op desktops of mobieltjes te beluisteren als streams. Ook kan Lala de muziek op je harde schijf scannen, zodat gebruikers een kopie van hun muziekbibliotheek via het web kunnen afluisteren.

De site werkt nog niet in Nederland vanwege rechtenkwesties. Lala vormt een concurrent van Spotify, de dienst die onbeperkt streamen van miljoenen liedjes mogelijk maakt. Spotify is van plan volgend jaar de Amerikaanse markt te betreden en werkt overigens ook nog altijd niet in Nederland.

Streaming iTunes?

De overname van Lala duidt op een mogelijke komst van een streaming muziekdienst binnen iTunes. Apple biedt nu alleen liedjes tegen betaling per nummer aan als downloads. Voordeel van een streamingdienst is dat mensen hun muziek niet meer hoeven te synchroniseren tussen apparaten die al over een internetverbinding beschikken.