Met frisse tegenzin moet Apple gaan meewerken met toezichthouder Michael Bromwich. Hij controleert het bedrijf van binnenuit en kijkt of Apple zich wel houdt aan de door de rechter opgelegde prijsafspraken na de veroordeling voor illegale prijsafspraken omtrent de verkoop van e-books.

Maar al snel vloog de vlam in de pan. Apple beschuldigde Bromwich van vergaande bemoeizucht en betichtte hem van persoonlijke vooroordelen tegen het bedrijf. Ook zijn uurtarief van 1100 dollar werd onderwerp van de verhitte discussie. De controleur had eerder zelf verklaard dat Apple deuren voor hem dichthoudt.

Karaktermoord

De rechter in Manhattan gaf Apple op alle fronten ongelijk. Bromwich deed gewoon zijn werk, er was "niets ongepast" aan zijn verklaring. Justitie sprak zelfs van "een karaktermoordcampagne" door Apple, dat echter onverstoord doorzette en direct in hoger beroep ging. Dit leidde uiteindelijk tot een tijdelijke opschorting van de aanwezigheid van de toezichthouder.

Maar het Hof van Beroep in New York, een federale rechtbank voor beroepszaken, maakt hier een einde aan. Dat meldt persbureau Reuters. Bromwich gaat - in totaal twee jaar lang - controleren of Apple zich wel aan de antitrust-regels houdt. Alles wat hij vindt, moet direct overgedragen worden aan de rechter.