In het patentnummer 7479949, aangevraagd in september 2007, onder de naam Jobs op, staat een methode beschreven hoe je met een vinger contact kan maken met een scherm. Het beschrijft duidelijk de manier waarop gebruikers van de iPhone en iPod hun apparaat bedienen. In het patent staat bijvoorbeeld hoe gebruikers met hun vinger beelden kunnen vergroten en roteren.

Het patent werd een dag voor de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Apple toegewezen door de US Patent and Trade Office. Tim Cook, de tijdelijke plaatsvervanger van CEO Steve Jobs, vindt dat Apple door de iPhone een grote voorsprong heeft op concurrenten, maar dat daar ook een gevaar in schuilt. “We zijn van mening dat concurrentie goed is. We zijn in staat om met iedereen de strijd aan te gaan. Maar als iemand onze technologie gewoon doodleuk kopieert, zullen wij al onze bruikbare wapens in de strijd gooien om dit tegen te gaan,” aldus Cook tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Wie precies de rechten op het gebruik van de technologie voor de touchscreen bezit, was lange tijd onduidelijk. Vele kleine bedrijven en instanties begonnen rechtszaken tegen Apple omdat zij vonden dat Apple hun patenten op het gebied van aanraaktechnologie schond. Ook werd Apple in november vorig jaar aangeklaagd omdat het patent zou schenden van een klein bedrijf op het gebied van draadloos surfen.