Zowel de Amerikaanse provider AT&T als Apple zelf melden dat de vraag naar de vorige week gepresenteerde iPhone 5 groter is dan ooit. De smartphone werd binnen 24 uur al 2 miljoen keer besteld, meldt de iPhone-maker zelf. Dat is twee keer zo veel als het record van de vorige versie van de iPhone (4S) in oktober 2011.

De verwachtingen zijn hooggespannen wat betreft de verkoopcijfers van Apples nieuwe vlaggenschip. Analisten berekenden dat de iPhone 5 dit jaar al 36,2 miljard dollar gaat opleveren. Door de agressieve uitrol zouden er volgens hen in 2012 al 58 miljoen stuks worden verkocht.

Storm vooraf al verwacht

Die voorspellingen zijn mede gebaseerd op de koopbereidheid van nieuwe klanten in China, plus de indicatie dat veel bezitters van een oudere iPhone graag het nieuwste model willen hebben. De storm aan bestelling komt niet bepaald onverwachts. Al sinds de introductie van de eerste versie in juni 2007 verloopt de introductie van een iPhone voor hysterische taferelen.

De bekende lange wachtrijen zijn deels vervangen door het online vooraf bestellen van de smartphone, maar kunnen toch opnieuw verwacht worden wanneer het apparaat voor het eerst in de Amerikaanse schappen ligt op 21 september. In Nederland kan de iPhone 5 vanaf 28 september worden besteld.