Dat Apple opnieuw geen belasting betaalt in het Verenigd Koninkrijk komt door de waardering van medewerkers tot uiting te brengen in opties op aandelenpakketten. Een dergelijke beloning mag volgens de wet worden afgetrokken van de belastingen. Daardoor zou de totale belastingen over de winst van 68 miljoen Britse pond tot nul zijn gereduceerd.

Met inkomsten schuiven langs Amsterdamse postbus

Vorig jaar lag Apple al onder vuur vanwege de belastingontwijkingen, net als Google, Starbucks en andere bedrijven. Veelal wordt er geschoven met inkomsten uit intellectueel eigendom, dat geëxporteerd wordt naar een andere entiteit als merkenrechthouder. Daarvoor worden veelal Nederlandse postbusfirma’s gebruikt.

Het gaat niet alleen om Apple (UK) en Apple Retail UK, maar ook om Apple Europe, meldt The Telegraph. Apple Retail had een omzet van een miljard Britse pond en hield daar slechts 16 miljoen aan over. Apple (UK) had slechts een omzet van 93 miljoen Britse pond en een winst voor belastingen van 43,8 miljoen. Apple Europe hield aan winst 8 miljoen pond over.

Apple krijgt nu zelfs geld van belastingdienst

Maar Apple zette daar een aandelenbeloning van 27,7 miljoen pond tegenover en zo krijgt het zelfs terug van de belastingdienst. In de komende jaren mag het jaarlijks een bedrag van 3,8 miljoen pond tegemoet zien. Volgens The Telegraph worden de omzetcijfers door analisten betwist; die zouden veel hoger moeten zijn, maar worden waarschijnlijk elders geboekt.