Apple laat Nederland in het duister tasten wat betreft de beschikbaarheid van de iPhone 5S en de iPhone 5C. Bij de presentatie van die twee nieuwe toestellen werd direct bekend dat ons land niet bij de eerste lichting (first wave) landen zit. Maar over wanneer andere landen aan de beurt zijn, wordt niets losgelaten door Apple. Providers, resellers en Apple Nederland zelf weten niets.

Dit jaar is er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet direct informatie losgelaten over de tweede en derde lichting landen. Tijdens de presentatie in Cupertino vorige week dinsdag meldde Apple wel dat de nieuwe iPhones tegen december in 100 landen verkrijgbaar is.

Later dan vorig jaar

Voorgaande jaren werd eerder duidelijk wanneer het nieuwe vlaggenschip van Apple kon worden verkocht. In 2012 werd de iPhone 5 gepresenteerd op 12 september 2012, was het toestel te koop in de grote landen op 21 september en volgde Nederland een week later op 28 september.

Er is dit jaar nog geen indicatie dat de nieuwe iPhones deze maand beschikbaar zijn in ons land. Een rondvraag langs de grote providers levert overal hetzelfde antwoord op. De telco’s weten niet wanneer de iPhone 5S en 5C kunnen worden aangeboden aan klanten, terwijl ook de prijzen nog niet kunnen worden gecommuniceerd, laten de woordvoerders van KPN, Vodafone en T-Mobile weten aan Webwereld.

‘Binnenkort verkrijgbaar’

De providers adverteren alvast met “binnenkort verkrijgbaar” maar bieden momenteel niets meer dan speciaal opgetuigde nieuwsbrieven, waarmee klanten en geïnteresseerden op de hoogte worden gehouden over de aanstaande levering.

Ook Apple Nederland laat niets los over het uitrolplan. “Op dit moment is alle beschikbare informatie over de iPhone 5C en de iPhone 5S te vinden in het persbericht”, meldt de PR-manager van Apple Nederland, verwijzend naar de persberichten van 10 september op de Apple-website.

Daar staat alleen dat beide toestellen vanaf vrijdag 20 september verkrijgbaar zijn in de VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Puerto Rico, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Voor de iPhone 5C geldt daar dat deze sinds 13 septmeber kan worden besteld. De prijzen in Duitsland zijn overigens wel al bekend en lopen op vanaf 599 euro (iPhone 5C) en 699 euro (5S).

Alles stil

Grote Apple-resellers als iCentre (24 winkels) en Amac (22 winkels) tasten eveneens in het duister. “Maar daarmee is niets veranderd. Apple trekt zoals altijd zijn eigen plan, waarbij ook iCentre maar mondjesmaat wordt voorzien. Het zal voor de iPhone 5S zeker in het begin ontzettend lastig worden. We verwachten dat het voor de iPhone 5C vanaf begin oktober iets beter zal zijn”, meldt iCentre-woordvoerder Pepijn Schoemaker aan Webwereld.

Bij MediaMarkt, dat vorig jaar ook in zeer beperkte oplage werd voorzien, heeft Webwereld dezelfde vraag uitstaan. MediaMarkt heeft in meerdere grotere filialen een officiële Apple In-Store.

Reseller Amac laat via zegsman Rob Plugers weten dat alles stil is. “Apple maakt vooraf nooit iets bekend wat betreft hoeveelheden. Dit jaar is wel nieuw dat nog niet bekend is wanneer kleinere landen aan de beurt zijn. Verder is het typisch Apple-beleid. Onze marketing weet helemaal niets en inkoop weet ook helemaal niets.”

De rij in?

De echte liefhebbers zullen daarom weer de grens over moeten. Voor Nederlanders populaire lokale Apple Stores in Oberhausen, Keulen, Londen en Parijs openen vrijdag om 08.00 uur hun deuren. Dat leverde voorgaande jaren standaard lange rijen op, inclusief het nodige duw- en trek werk. De Apple Store in Oberhausen laat iPhoneclub.nl weten dat het aanstaande vrijdag betere veiligheidsmaatregelen neemt.