Apple onderhandelt met kabelreus Comcast voor een exclusieve toegang naar miljoenen abonnees. Het gaat om een managed service waarmee Comcast een apart IP-kanaal optuigt met een gegarandeerde doorgifte en bandbreedte, meldt de Wall Street Journal. Dus ook al is de rest van het Comcast-netwerk voor algemene internettoegang verstopt, dan nog zullen Apple's streams blijven doorkomen.

Ondermijnen aparte IP-diensten netneutraliteit?

De deal is nog lang niet rond, maar het nieuws was voldoende om de beurskoers van Netflix te doen kelderen. En daar zit precies de pijn. De vraag is: is zo'n aparte tolwegconstructie in strijd met de netneutraliteit? Dat hangt ervan af wie je het vraagt. Volgens eurocommissaris Neelie Kroes moeten dergelijke 'specialised services' kunnen, maar critici vrezen dat dit ten koste zal gaan aan de algemene internettoegang, waar verkeer van contentpartijen wel gelijk worden behandeld.

Recentelijk ging Netflix door de knieën en betaalt nu zodat Comcast zijn interconnectie met de streaminggigant verbetert. Maar het krijgt verder geen voorrang. Het is feitelijk tot deze deal gedwongen, klaagt Netflix, die vindt dat de grote isp's (veelal telco's en kabelaars) hun macht misbruiken.

Interconnectiemarkt reguleren

Netflix en ook transitproviders Level 3 en Cogent bepleiten nu bij waakhond FCC om ook deze interconnectiemarkt met access providers te reguleren.