Apple roept de open source-ontwikkelaars van het Hymn Project een halt toe. Binnen het project wordt software ontwikkeld waarmee het digitale rechtensysteem (DRM) FairPlay van iTunes-liedjes gestript kan worden. Daarmee wordt het mogelijk om muziek die gekocht is bij de iTunes winkel te kopiëren en ook op apparatuur af te spelen die niet door Apple gemaakt is.

iTunes gebruikers kunnen op legale wijze FairPlay omzeilen door muziek op een cd te branden en vervolgens te rippen naar een ander muzieksysteem dan het door Apple gebruikte aac-formaat.

Downloadlinks verwijderd

Hymn geeft gehoor aan het dreigement van Apple en heeft alle downloadlinks van haar website verwijderd. Daarnaast worden gebruikers gemaand niet te linken aar alternatieve bronnen binnen het forum. Hiermee wordt een ban geriskeerd.

"Op geen enkele manier heeft deze site ooit piraterij gepromoot", schrijft de beheerder van het forum. "Jullie weten dat als er toch discussies over ontstonden we altijd streng gereageerd hebben. Dit was deels om ons te beschermen, maar ook omdat we vinden dat artiesten een vergoeding moeten ontvangen voor hun werk. We geloven erin dat iedereen die legaal muziek heeft aangeschaft deze moet kunnen bevrijden van de beperkingen van drm. Daarom hebben we geprobeerd een balans te vinden voor rechtvaardig muziekgebruik."

De beheerder wees erop dat de knieval naar Apple allerminst hoeft te betekenen dat gebruikers nu gedwongen zijn drm-beveiligde muziek te kopen.

DVD Jon

Vorige week onthulde een ander bedrijf, doubleTwist van de Noorse hacker 'DVD Jon', nog een multimediaprogramma dat eveneens de FairPlay-drm van iTunes bestanden kan strippen. Voor zover bekend heeft doubleTwist nog geen juridische dreigementen uit Cuperino ontvangen.