Dat doet het bedrijf in het App Store Resource Center, waar app-ontwikkelaars vrijdag een mail van Apple over gekregen hebben. Ontwikkelaars kunnen in het servicecentrum details vinden over het keuringsproces voor iPhone-apps, maar ook over de distributie van goedgekeurde software en het updaten daarvan.

Daarnaast biedt het Resource Center advies hoe een app te prepareren voor het keuringsproces. Dat omvat het toekennen van een eigen beoordeling en het gebruik van sleutelwoorden voor de omschrijving van de eigen app. Het Resource Center is alleen toegankelijk voor ontwikkelaars die een betaald lidmaatschap hebben op het iPhone Developer Program. Apple biedt ook tips en nieuws in het iPhone Dev Center, wat wel openlijk toegankelijk is.

Willekeur

Tot op heden is de keuring van Apple nogal ondoorzichtig geweest. Sommige apps zijn afgekeurd, maar na opnieuw indienen toch nog goedgekeurd. Sommige apps zijn afgekeurd op bepaalde gronden, andere zonder opgaaf van reden of zonder duidelijke oorzaak. Andere apps zijn aanvankelijk goedgekeurd en toen toch plots afgekeurd en verwijderd uit de iTunes App Store.

Een van de bekendste geweigerde apps is Google Voice van internetreus Google. De omstandigheden voor het afwijzen van die app doen veel stof opwaaien. Direct na de afkeuring was er de speculatie dat Apple's Amerikaanse iPhone-partner AT&T achter het weigeren van die telefoonapplicatie zat.

De Amerikaanse overheid stelt een onderzoek in. Apple heeft tegen de Amerikaanse overheid officieel verklaard dat het telecombedrijf niet de oorzaak was van de weigering van Google Voice. Sterker nog: de app was niet afgekeurd, maar simpelweg nog niet goedgekeurd.

'Apple weigerde Google Voice'

Wat dan de reden daarvoor is, ofwel wat het oponthoud veroorzaakt, is onduidelijk. Google heeft vrijdag olie op het vuur gegooid met een eigen officiële verklaring aan de Amerikaanse overheid waarin het stelt dat Apple wel degelijk de app heeft afgekeurd. Ook Google Latitude is bewust geweigerd door de iPhone-maker, stelt Google. In beide gevallen is er sprake van doublure of concurrentie met eigen functies van de Apple-smartphone.