In Cupertino trok Apple vanavond 19.00u Nederlandse tijd het doek van twee spiksplinternieuwe iPhones: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. In beide gevallen gaat het om smartphones die op een premium prijspunt worden geïntroduceerd, net als Apple altijd deed met zijn toptoestel. Apparaten van minstens honderd dollar/euro goedkoper, zoals de iPhone 5c geprijsd werd, zitten er nu niet meer in.

Zoals verwacht maakt Apple de nieuwe iPhones groter (4,7 inch voor de 6, terwijl de Plus 5,5 inch meet), dunner en sneller. Bovendien gaan de toestellen langer mee op de accu en is de resolutie verder omhoog gegaan. De maximale snelheid voor 4G heeft daarnaast een boost gekregen en gaat van 100 naar 150 Mbps.

Geen grote verrassing

Verschillende analisten hadden al voorspeld dat Apple zoals vanouds weer in de hoogste prijssegmenten zou gaan zitten. De plastic, felgekleurde iPhone 5c was immers geen groot verkoopsucces, bovendien zijn de marges in mid-end klein. De iPhone 6 wordt op het prijspunt van de 5S gelanceerd, terwijl de 6 Plus honderd euro duurder wordt, melden verschillende bronnen.

De nieuwe toestellen komen in de VS uit op 19 september. Een introductiedatum voor Nederland is niet bekend gemaakt.