De gratis OS X-versie 10.9 (Mavericks) heeft niet langer de lokale optie voor gegevenssynchronisatie die zijn voorgangers wel hadden. Apple heeft de SyncServices-functie stilletjes verwijderd uit de nieuwe versie van zijn computerbesturingssysteem, meldt technieuwssite The Verge. De Mac-maker pusht zijn iCloud voor de synchronisatie van contactgegevens en agenda's tussen iOS-apparaten en Macs.

Niet alleen voor Apple's apps

Technisch gezien is iCloud niet verplicht, merkt The Verge nog op. Apple geeft namelijk in supportdocumenten aan dat synchronisatie ook kan via servers die protocollen hiervoor ondersteunen. Dit zijn dan CardDAV (voor adresboeken), CalDAV (voor agenda's) en Exchange ActiveSync (voor beide). Lokale synchronisatie, met een USB-kabel via iTunes, kan echter niet meer.

Dit is al ontdekt in de b├Ętaversies van OS X Mavericks. Het gebrek aan lokale synchronistatie tussen iPhones en iPads enerzijds en Macs anderzijds geldt niet alleen voor Apple's eigen apps. Ook adresboeken en agenda's van derde partijen moeten voortaan via iCloud of via andere synchronisatieservers. Gebruikers van de definitieve Mavericks-release merken het gemis nu ook op.

Waterscheiding bij 10.5.8?

Apple heeft inmiddels oudere supportdocumenten over synchronisatie via iTunes bijgewerkt. Daarin staat nu vermeld dat de instructies voor het bijwerken van adres- en agendagegevens alleen van toepassing zijn op OS X versie 10.8.5 (Mountain Lion) of eerder. Verontwaardigde Mac-gebruikers zijn al een online-petitie gestart waarin ze Apple vragen de lokale synchronisatiefunctie terug te brengen in OS X.

Het is de vraag of het bedrijf hier gehoor aan geeft. Dat is niet gebeurd bij eerdere geliefde functies zoals de emulatielaag Rosetta voor PowerPC-programma's op Macs met Intel-processors. Snow Leopard (OS X 10.6) is de laatste versie die dat bevat. Wat SyncServices nu betreft, verwijst Apple gebruikers nu naar een supportdocument om te downgraden naar Mountain Lion.