De beurzen wereldwijd hebben in de afgelopen week klap op klap gekregen en de technologiesector kreeg daarbij de meeste tikken te verwerken. In totaal zijn honderden miljarden dollars verdampt, waarbij alleen al de giganten Apple, Microsoft en Google al bijna 100 miljard aan beurswaarde zagen verdwijnen.

Dat de technologiesector het zwaar te verduren zou krijgen, was al enige tijd voorspeld, vooral omdat al het gehele jaar de waarde van de techbedrijven flink zijn opgepompt. Maar de huidige dip, die waarschijnlijk nog wel even doorgaat, heeft grote gevolgen voor het toch al instabiele investeringsklimaat in de techsector, schrijft de LA Times.

Techsector keert zich af van aandelenbeurs

Nog nooit was het aandeel tech in het totale plaatje van nieuwe beursintroducties zo laag als dit jaar. Gangbaar is dat 20 tot 25 procent van zo geheten IPO's uit de techsector komt, maar dat is dit jaar veel en veel lager.

Dat komt mede doordat nieuwe techbedrijven al genoeg investeringen weten binnen te halen zonder dat zij daarvoor aandelen publiekelijk verhandelbaar moeten maken. Het aantal niet-beursgenoteerde bedrijven dat inmiddels op een waarde van boven de miljard dollar wordt geschat, is inmiddels immens.

Nu de beurs verder onder druk komt te staan, zullen dergelijke nieuwe bedrijven al helemaal niet naar de aandelenbeurs gaan, want de kans is te groot dat het aandeel direct slecht presteert in deze omstandigheden. Investeerders zullen dus blijven zoeken naar kansjes buiten de Nasdaq, waardoor de kans bestaat dat uiteindelijk meer cash rondgaat om de beurs heen, dan op de beurs zelf.