De flagrante rijkdom van de meest succesvolle bedrijven in de technologiesector is tot daar aan toe (daar betalen we met zijn allen voor, nietwaar) maar de stelselmatige ontduiking van de nodige financiële ondersteuning van de lokale samenlevingen waar die bergen geld worden verdiend, is stuitend. Alleen al Apple zou nu al in totaal bijna 60 miljard aan belasting hebben ontweken in de Verenigde Staten. Over de winsten die het haalt in het buitebnland wordt een magere 2,3 procent aan belasting betaald.

Willen we dat niet allemaal? Het gevolg is dan wel dat er nauwelijks geld is om de onze maatschappij draaiende te houden, maar daar hebben met name de multinationals lak aan. Microsoft bijvoorbeeld had in 2007 nog "slechts" 7,5 miljard dollar op buitenlandse bankrekeningen staan, maar in zeven jaar werd dat bedrag uitgebouwd naar een duizelwekkende 108,3 miljard dollar, meldt het Amerikaanse Citizens for Tax Justice. Google kan er ook wat van, maar volgt op afstand met een groei van 7,7 miljard naar 47,4 miljard dollar in 2014.

Weerstand groeit, behalve in de politiek

De weerstand tegen deze praktijken groeit in de Verenigde Staten, meldt Ars Technica, behalve dan in de politiek. "Ze verlagen liever Apples belastingaanslag dan dat ze fatsoenlijk onderwijs willen financieren", sneert een professor gespecialiseerd in belastingwetgeving. Een andere professsor voegt eraan toe dat "in het huidige politieke klimaat het belastingsysteem direct wordt veranderd als Pasen en Pinksteren op een dag vallen."

De technologiebedrijven gebruiken Ierland als veilige wegsluishaven voor Europese winsten en Nederland als grootste vrijhaven van postbus-bv's om dat tegen zo laag mogelijke kosten te doen. De Europese Commissie zegt te zoeken naar mogelijkheden om belastingontwijking tegen te gaan, maar landen als Nederland tonen zich niet erg bereid in oplossingen te denken.