Vergeet de gasrotonde, Nederland is een datarotonde. Google pompt circa 1 miljard euro in een splinternieuw immens datacenter in de Eemshaven, Groningen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Minister Henk Kamp zal het heugelijke nieuws bekendmaken. Het project moet 100 tot 200 nieuwe banen opleveren.

Het ministerie van EZ komt zelf met wat andere cijfers. het gaat om een investering van zo'n 600 miljoen. De bouw levert zo'n 1000 tijdelijke banen op. Begin 2016 wordt de datafabriek in gebruik genomen. Het complex beslaat 70 hectare, oftewel 40 voetbalvelden.

Minister Kamp en Google-directeur Pim van der Feltz (links) steken de spade in de Groningse klei:

Niet Apple dus

Gisteravond meldden enkele media dat Apple met zijn iCloud zou neerdalen in Groningen, maar dat is waarschijnlijk abusievelijk overgenomen uit een artikel van vorig jaar.

Het wordt dus rivaal Google. Het concern heeft al jaren een groot datacenter aan de Eemshaven, maar dat is een gehuurde faciliteit. Het gebouw, eigendom van TCN, biedt plaats aan 100.000 servers. Google is de enige huurder van het complex en zal het blijven gebruiken naast het nieuwe, eigen datacenter, meldt het concern.

Aantrekkelijke locatie

De Eemshaven is om verschillende redenen aantrekkelijk voor datacenters. Grond is goedkoper dan in de Randstad, en er zijn meerdere energiecentrales en een groot windmolenpark in de buurt. Bovendien komt er een belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel aan land. Die andere concurrent, Microsoft, bouwt een reusachtig datacenter in de kop van Noord-Holland.

Wil je meer weten over de trends die in het datacenter spelen? Meld je nu aan voor de live webcast Zo bouw je het datacenter van de toekomst op dinsdag 23 september en stel je vragen aan de expert sprekers, inclusief Peter Vermeulen. Meld u gratis aan voor de Computerworld webcast op 23 september