Gebruikers van onder meer iPads en MacBooks klagen al enige tijd over ingebrande Retina-schermen, waarbij een afdruk achterblijft van het beeld. Het zou daarbij gaan om de MacBook Pro-schermen die door LG worden geproduceerd. Een klant is naar de rechter gestapt en hoopt medestanders te vinden die zich willen aansluiten bij een collectieve rechtszaak tegen Apple.

Screensaver draaien

Volgens documentatie van Apple zijn ingebrande Retina-schermen, in tegenstelling tot vroeger bij crt-monitoren, niet blijvend beschadigd. Door de screensaver een tijd te draaien zou het effect verdwijnen. De klacht bij de rechtbank stelt dat de MacBook Pro's sterk variëren in kwaliteit, afhankelijk van of er een Samsung- of LG-scherm inzit. Ondanks dat wordt het wel als hetzelfde product verkocht.

In de thread op de supportsite van Apple is te lezen dat het effect zich soms kortstondig voordoet, soms voor langere tijd. Oplossingen van gebruikers zijn onder meer opnieuw opstarten of het draaien van de screensaver, zoals Apple aanraadt. Andere klanten zeggen dat het probleem blijft bestaan en laten het scherm vervangen.

Display-oorlog Apple en Samsung

Apple gebruikt de twee Zuid-Koreaanse fabrikanten als toeleverancier van schermen, maar zou al een tijdje Samsung willen verruilen voor display-producent Sharp. Dat bedrijf verkeert in economisch minder florrisante tijden en dit jaar investeerde juist Samsung 110 miljoen dollar in Sharp. Die geldinjectie zou Apple niet lekker zitten.

In oktober doken geruchten op dat andersom Samsung Apple's bemoeienis in het leverantie-proces zat was en stopte met scherm-productie voor de MacBook-fabrikant. Maar dit bleek niet het geval te zijn en Samsung gaat gewoon door met het leveren van producten voor zijn smartphone-rivaal.