Drie fabrieken hadden elf medewerkers van 15 jaar in dienst in landen waar als wettelijke minimumleeftijd 16 jaar geldt. Dat heeft Apple ontdekt tijdens een jaarlijkse controleronde langs zijn leveranciers, zo schrijft het bedrijf in een rapport (pdf). De betreffende medewerkers zijn inmiddels niet meer minderjarig of zijn niet langer werkzaam bij de bedrijven.

Vervalste papieren

Apple onderzocht in 2009 in totaal 102 leveranciers. In 2008 waren dat er nog 83. De gecontroleerde fabrieken staan in China, Tsjechië, Maleisië, de Filipijnen, Taiwan, Thailand, Singapore en de VS. Een van de bedrijven probeerde volgens Apple "bewijzen van historische gevallen van kinderarbeid te verbergen".

Twee fabrikanten presenteerden vervalste papieren om overtredingen van Apple's regels over de lengte van werkdagen te verhullen. Volgens Apple leverde het onderzoek in totaal 17 overtredingen van zijn gedragscode op.

Milieu en Gore

Een van de incidenten betreft een leverancier die ongecertificeerde bedrijven inzette voor het dumpen van gevaarlijk afval. Apple lag enkele jaren geleden regelmatig onder vuur van milieugroeperingen waaronder Greenpeace. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Apple afgelopen week uitten meerdere aandeelhouders kritiek op bestuurslid Al Gore vanwege zijn opvattingen over klimaatverandering, schrijft CNET.

Andere aandeelhouders tijdens de roerige vergadering namen het juist voor Gore op. De ex-politicus en milieuactivist werd volgens de voorlopige uitslagen uiteindelijk wel herkozen. Gore zit al sinds maart 2003 in de Raad van bestuur.