Apple-directeur had twee weken geleden tijdens de Seybold Webpublishing Conference al aangekondigd woensdag in Parijs het nieuwe besturingssysteem te onthullen. De introductie van Mac OS X was al enkele malen uitgesteld. Nu is het dan toch zover. Althans, de betaversie is uitgebracht.

Apple doet niet mee aan de gewoonte van software-ontwikkelaars om betaversies gratis ter download aan te bieden. Het bedrijf vraagt voor haar betaversie zo'n 30 dollar en in Duitsland 79 mark. Dat komt neer op zo'n 90 gulden. De definitieve versie van het Operating System (OS) moet begin volgend jaar in de (online) winkel liggen. Een prijs daarvoor is nog niet bekend.

Het nieuwe OS biedt een volledige implementatie van Java2. Het besturingssysteem krijgt een nieuwe, veelkleurige gebruikersinterface genaamd Aqua. Verder wordt het werken met meerdere processors tegelijk ondersteund, waarmee Apple inspeelt op haar nieuwe G4-desktop van Apple die twee processors bevat.

Jobs wees, net als tijdens zijn lezing twee weken geleden, nog eens op de aanzienlijke versnelling van de wake-uptijd van laptops dankzij Mac OS X. Die tijd waarin de laptop uit stand-by ontwaakt en operationeel is, is verkort van 8 tot 22 seconden tot één seconde.

Mac OS X wordt uitgerust met een nieuwe file organizer, waarmee gebruikers een preview van een muziek-, video- of tekstbestand kunnen zien alvorens het bestand te openen.

Nieuwe iBooks

De geruchten dat Jobs tijdens zijn lezing ook nieuwe iBooks zou aankondigen, die de laatste weken steeds sterker werden, bleken juist te zijn. De 'goedkoopste' iBook wordt voortaan uitgerust met een snellere 366 Mhz processor, 64 Mb intern geheugen en een harde schijf van 10 Gb. De notebook krijgt verder een FireWire datapoort en zal worden uitgerust met iMovie, de software van Apple voor het maken van filmpjes.

De iBook zal 1499 dollar en 3999 mark gaan kosten. Voor de nieuwe iBook SE (Special Edition), met als extra's een 466 MHz processor en een dvd-speler, moet 1799 dollar of 4699 mark worden neergelegd. 'We willen ze graag minder duur maken, maar dan moeten jullie de euro een beetje omhoog helpen", zo zei Jobs. De euro is deze week nog eens flink in waarde gedaald ten opzichte van de dollar, waardoor Europese consumenten verhoudingsgewijs duur uit zijn.

De computermaker kondigde woensdag in Parijs verder nog een snellere grafische kaart van ATI voor de nieuwe G4-desktops aan.