Apple vermijdt 9,2 miljard dollar aan belastingen door miljarden dollars te lenen in plaats van zijn enorme berg dollars aan te spreken die lui rente ligt te verzamelen op de stranden van Bermuda. Als dat geld uit de trustfunds in de belastingparadijzen naar de Verenigde Staten wordt gehaald, moet Apple daar namelijk alsnog belasting over betalen. En de bedoeling van de trustfunds was nu juist het vermijden van de Amerikaanse Belastingdienst.

Volgens Moody’s Investment Services betaalt Apple over die geleende 17 miljard dollar een jaarlijks bedrag van 308 miljoen dollar aan rente, schrijft persbureau Bloomberg, Dat maakt het lenen aantrekkelijk vergeleken met het eventueel moeten betalen van belastingen. “Uit bedrijfseconomisch perspectief was dit voor de hand liggend”, zegt Gerald Granovsky, topmanager bij Moody’s.

Miljarden terug naar de aandeelhouders

Apple heeft vorige maand besloten op grote schaal aandelen terug te kopen vanaf de aandelenbeurs en daarnaast meer dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dit vanwege de groeiende onvrede van diezelfde aandeelhouders over de grote cashreserves van Apple die niet ten goede komen aan de investeerders. Om die in totaal 100 miljard dollar terug te geven aan die investeerders, kon Apple of zijn eigen cash aanspreken of zoals het nu heeft gedaan, geld van de kapitaalmarkt halen.

Apple zou 35 procent belasting moeten betalen over die stapel dollars in Bermuda als het dat overmaakt naar een Amerikaanse bankrekening. Moody’s heeft dat percentage losgelaten op de 55 miljard dollar die Apple wil gebruiken om aandelen terug te kopen en laat de miljarden die Apple nodig heeft voor de uitkering van het dividend nog even buiten beschouwing. Overigens is de door Apple te betalen rente over de aangegane lening ook nog eens aftrekbaar van de belastingen, wat ook weer 100 miljoen dollar scheelt.