Apple heeft met het vrijgeven van het Unix-gedeelte van het MacOS X besturingssysteem altijd al zowel een PowerPC- en een Intel-uitvoering beschikbaar gesteld. Maar een volledige uitvoering van MacOS X ontbrak vooralsnog. Hierin lijkt snel verandering in te komen.

Een team van programmeurs heeft de opdracht gekregen om het besturingssysteem (codenaam Marklar) te onderhouden en mogelijke fouten te herstellen, zo meldt eWeek. Marklar zou op dezelfde voet worden doorontwikkeld als de PowerPC-uitvoering van MacOS X.

Apple is al enige tijd op zoek naar een alternatieve processor-leverancier. De huidige leverancier, Motorola, wist een aantal jaren geleden een zeer goed presterende processor op de markt te zetten, maar heeft tot op de dag van vandaag volgens kenners geen waardige opvolger weten te presenteren. Toch is het niet waarschijnlijk dat Apple overstapt op een Intel- of AMD-processor. Alle bestaande Apple-software zou dan immers omgezet of herschreven moeten worden.

Volgens kenners is het waarschijnlijker dat Apple overstapt op een desktop uitvoering van IBM's 64-bits Power4 processor. IBM is mede-ontwikkelaar van het PowerPC-platform en is Apple's voornaamste leverancier van 'G3-processors'. Algemeen wordt aangenomen dat IBM in oktober op het Microprocessor Forum deze processor aan het publiek zal presenteren. Het voordeel is dat bestaande software gewoon op de nieuwe processor zal kunnen blijven werken.

Alternatief

Met een 'up-to-date' Intel-uitvoering van MacOS X heeft Apple in ieder geval de mogelijkheid om binnen afzienbare tijd van processor-leverancier te veranderen. En mocht het zich lonen om naar de Intel-processor-architectuur over te stappen, dan hoeft Apple in elk geval niet nog te beginnen met een Intel-uitvoering van zijn besturingssysteem.

In het verleden heeft Apple diverse malen gewerkt aan een Intel-uitvoering van zijn besturingssysteem. Zo heeft Apple in 1992 samegewerkt met Novell aan een Intel-uitvoering van zijn 'Systeem 7' besturingssysteem. Dit project is in 1993 om budgettaire redenen geschrapt. Eind jaren negentig heeft Apple het noodleidende NeXT Software en diens OpenStep besturingssysteem overgenomen. Het heeft toen verschillende gemodificeerde test-uitvoeringen van het besturingssysteem uitgebracht, waaronder diverse Intel-uitvoeringen.

Op een recente aandeelhoudersvergadering vroeg een aandeelhouder Apple's topman Steve Jobs of Apple met een Intel-uitvoering van zijn besturingssysteem zal komen. Jobs antwoordde dat hij geen plannen heeft een Intel-uitvoering uit te brengen maar dat Apple het prettig vindt om een alternatief in huis te hebben.