Apple-ceo Steve Jobs heeft woensdagavond de komst van Ping, een sociaal netwerk rond muziek binnen iTunes 10 gepresenteerd tijdens een persconferentie in San Francisco. Ping, zoals het netwerk heet, laat gebruikers elkaar volgen en elkaar berichten sturen over muziek. Ook zien ze de muziekaankopen van elkaar. Ping genereert op basis daarvan automatisch hitlijsten. Daarnaast toont Ping ook welke concerten vrienden willen bezoeken. Volgens Steve Jobs bevat Ping al de data van 17 duizend concerten.

Het menu-onderdeel Ping in iTunes toont een feed van de laatste updates van vrienden. Gebruikers kunnen groepen van vrienden aanmaken binnen Ping. De privacy-instellingen zijn volgens Steve Jobs 'supersimpel'.

Ping is een van de nieuwe functies in iTunes 10, dat ook een nieuw logo heeft gekregen. Ping werkt ook in de nieuwe iPhone-app voor iTunes. Als sociaal netwerk werkt Ping nog alleen rond muziek binnen iTunes, een uiteindelijke uitbreiding naar netwerken rond films, tv-programma's en boeken ligt ook voor de hand.

iOS

Ook nieuw is versie 4.1 van iOS, dat diverse bugs repareert, onder meer met de Bluetooth-ondersteuning en de falende proximity-sensor. Verder is Game Center nieuw in iOS 4.1 voor het spelen van games met vrienden en onbekenden. Gebruikers kunnen elkaar uitnodigen voor een spelletje via een pushbericht. Versie 4.1 volgende week.

Jobs gaf ook een voorproefje van iOS 4.2, dat helemaal bedoeld is voor de iPad en in november verschijnt. Met die versie krijgen iPad-gebruikers ook de beschikking over diverse functies die in iOS 4 al beschikbaar waren. Dat geldt bijvoorbeeld voor multitasking, waardoor muziek streamen in apps mogelijk is tijdens het werken in andere apps. Ook krijgt de iPad de nieuwe functie AirPlay om draadloos audio, video en foto's te streamen.

Verder voegt Apple een functie om draadloos te printen toe aan de iPad. De printfunctie is beschikbaar als Print Center en is op te roepen via de multitaskfunctie.

Geen antwoord op Spotify

Apple presenteerde geen muziekstreamingdienst binnen iTunes, waarover volgens mediaberichten al lang onderhandelingen lopen. Daarmee zou Apple een concurrent kunnen hebben voor het Zweedse Spotify, dat onbeperkt luisteren naar 8 miljoen liedjes mogelijk maakt. Maar Steve Jobs deed over de gesprekken over de streamingdienst geen mededelingen.

Sony opent op zijn Playstation eind dit jaar wel een onbeperkte muziekdienst, zo werd eveneens woensdagavond bekend. Spotify is in Nederland sinds eind mei beschikbaar.

Nieuwe iPods en Apple TV

Jobs presenteerde ook nieuwe versies van de iPod Touch, de iPod Nano, de iPod Shuffle en Apple TV. Via Apple TV, dat een stuk kleiner is geworden en 119 euro kost, gaat Apple streams van films verhuren. Downloaden van filmbestanden kan niet meer. Maar de streamingdienst is nog niet beschikbaar in Nederland. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt. Jobs kondigde wel aan dat er binnen enkele maanden meer landen van de functie gebruik kunnen gaan maken. Apple TV krijgt ook AirPlay, wat AirTunes vervangt, om video via hun computer naar de tv te streamen.

De iPod Touch heeft, zoals verwacht, ingebouwde cameraatjes gekregen voor het maken van foto's en videobellen via FaceTiime. Ook kan de iPod Touch hd-filmpjes opnemen. De iPod Nano krijgt een touchscreen, maar verliest zijn video-functie. De iPod Shuffle heeft weer knoppen gekregen en kost in Nederland 49 euro. De iPod Touch is beschikbaar vanaf 229 euro (8GB) en de iPod Nano gaat vanaf 159 euro over de toonbank.