Apple moet van de overheid een telefoon ontgrendelen en het bedrijf wijst er even fijntjes op dat dit een van de laatste keren is dat de iPhone-maker überhaupt aan dat verzoek kan voldoen. Tegenwoordig zijn iPhones standaard versleuteld, wat betekent dat Apple niet aan verzoeken kan voldoen om de inhoud van toestellen beschikbaar te maken.

Nieuwe iPhone onmogelijk

Het gaat in dit geval om een iPhone met een besturingssysteem uit 2013. Toestellen met iOS 7 of lager genieten niet van de versleutelingsmechanismes die iPhones sinds iOS 8 hebben. Daarom stellen de Apple-juristen: "In de meeste gevallen zou het overheidsverzoek momenteel en in de toekomst zeer belastend zijn, omdat het onmogelijk is om uit te voeren."

Die beperking is er niet voor iOS 7, maar Apple tekent wel bezwaar aan. Het dwingen om op deze manier een iPhone te ontgrendelen is belastend voor de reputatie van het bedrijf, zo redeneren de juristen. En dat is niet alleen voor Apple slecht: "Deze reputatieschade zou een economische impact op een langere termijn hebben dan enkel de kosten van een enkele data-extractie."

Wet uit 18e eeuw

De rechter die nu moet beslissen of Apple de gewraakte iPhone moet ontgrendelen, toonde zich eerder sceptisch of hij wel de autoriteit heeft om Apple tot ontgrendelen te dwingen. De overheid beroept zich op een generieke wet uit 1789 en het is voor interpretatie vatbaar of die voldoende is om toe te passen op het ontgrendelen van smartphones.