Na enkele maanden onderzoek is gebleken dat de resultaten van het computerbedrijf hoger zijn dankzij het antedateren van aandelenopties, schrijft de Financial Times. Over de omvang van de fraude is nog geen duidelijk beeld.

De onderzoeken zijn gericht op het zogeheten backdating (antedateren) van opties. Hierbij wordt de datum van opties gemanipuleerd waardoor de waarde van die opties toeneemt. Dit is verboden volgens de Amerikaanse wet.

Volgens Apple wist Jobs wel van enkele misstanden, maar was hij niet op de hoogte van het bewust foutief dateren van opties om zo de waarde te laten toenemen. Het sjoemelen met opties heeft plaatsgevonden tussen 1997 en 2002, erkende Apple-directeur Steve Jobs onlangs.

Of de fraude nog gevolgen heeft voor Jobs, valt nog te bezien. In ieder geval start de beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) nog een onderzoek naar de rol die Jobs heeft gespeeld bij de verkoop van Pixar aan Walt Disney.

Jaarcijfers

Door het optieschandaal heeft Apple ook de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld. Het financiële jaar 2006 liep voor Apple af op 30 september. De jaarcijfers zou het bedrijf op 14 december bij de SEC hebben ingediend. Maar dit is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In de Verenigde Staten loopt tegen enkele honderden bedrijven een onderzoek vanwege deze optie-praktijken. Eerder deze week nog erkende Monster dat het in het verleden opzettelijk opties heeft geantedateerd. Ook Dell zit in de problemen vanwege het sjoemelen met opties.