Tegelijk met de succesvolle downloaddienst iTunes Music Store introduceerde Apple een nieuwe versie van zijn muzieksoftware iTunes. Hiermee is het onder meer mogelijk om muziek in streaming-formaat te delen met andere gebruikers.

De bedoeling van Apple was om dat alleen binnen een lokaal netwerk te doen, maar hackers kwamen er al vrij snel achter dat deze functie kon worden uitgebreid naar het hele internet. Inmiddels zijn op deze manier de nodige muziekcollecties beschikbaar voor andere muziekliefhebbers.

Apple lijkt door deze praktijk en de daarop volgende klachten vanuit de muziekbranche toch in verlegenheid te zijn gebracht, want de nieuwe versie van iTunes (4.0.1) maakt het delen van muziekcollecties over het web niet meer mogelijk. Wel is het nog mogelijk om de muziek over een lokaal netwerk te verspreiden.

Daarnaast biedt de laatste versie volgens Apple ook verbeteringen op het gebied van prestaties, zoals ondersteuning voor Dolby Advanced Audio Codec. Apple raadt al zijn iTunes-gebruikers aan de update te installeren.