De ultieme ironie: de video uit 2007 waarin Steve Jobs trots de iPhone presenteerde en claimde ‘and boy, have we patented it!’ vormt nu het doorslaggevende bewijs voor het ongeldig verklaren van een cruciaal patent van Apple.

Winnend patent in Nederland

Het gaat om een patent op het scrollen door een fotogalerij op een touchscreen, waarmee Apple van Samsung won bij de rechtbank Den Haag in oktober 2011 en opnieuw ruim een jaar later in de bodemprocedure, eveneens in Den Haag.

Maar de octrooirechtbank in München verklaart het patent nu ongeldig. De reden: de beroemde demo van Jobs vond plaats 5 maanden vóórdat Apple de techniek registreerde in Duitsland. Apple en Steve Jobs hebben dus hun eigen zogenaamde prior art gecreëerd, meldt patentblogger Florian Müller.

Bounceback van foto's

Het patent omschrijft twee bewegingen en reacties als er met een vinger over een schermvullend object (zoals een foto) wordt geveegd. In eerste instantie wordt de voorheen verborgen rand zichtbaar, met daarachter de volgende foto. Laat men nu de vinger los, dan veert de foto weer terug. Veegt men echter verder door, dan floept de foto weg en verschijnt de volgende foto schermvullend in beeld.

Deze feature werd door Jobs gedemonstreerd tijdens de nu nog historischer presentatie van de eerste iPhone (vanaf 32.25 minuten). Apple kan nog in beroep tegen het oordeel van de rechtbank.