De techniek, autostereoscopie genaamd, geeft alle kijkers de mogelijkheid vanuit elke hoek de geprojecteerde 3D-beelden te zien zonder dat er enig hulpmiddel nodig is. Volgens Apple is de technologie zeer effectief, praktisch, efficiënt, ongecompliceerd en goedkoop.

Apple zegt in een aantal aspecten uniek te zijn ten opzichte van andere bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van autostereoscopie. In het patent wordt beweerd dat de ontwikkelingen bij de concurrentie gelimiteerd zijn doordat kijkers zich niet zouden mogen verplaatsen, de geprojecteerde beelden van mindere kwaliteit en ook nog eens te duur zijn.

Linker- en rechteroog

De technologie van Apple daarentegen onderzoekt eerst de positie van de kijker en diens bewegingen om die informatie vervolgens te gebruiken om pixels op een scherm te projecteren die zodanig worden gereflecteerd dat zij via de linker- en rechteroog van de kijker een 3D-effect creëren.

De eventuele beweging van de kijker wordt door sensoren geregistreerd en de hoek van de projectie wordt gelijktijdig veranderd. De techniek is in staat om dat bij meerdere kijkers tegelijk te doen. Binnen het patent zijn nog enkele details opgenomen, zoals een versnelling van de beelden ten opzichte van de beweging van de kijker.

Wiskundige formules

Apple heeft het patentverzoek al in september 2006 ingediend. Dinsdag is het patent officieel goedgekeurd. De patentaanvraag gaat bevat de formules hoe de beelden via de projector op het scherm worden gereflecteerd en ontvangen worden door de linker- en rechteroog van de kijker terwijl deze in beweging is.