Dit blijkt uit een patentaanvraag van Apple. Het patent beschrijft een manier om informatie over het bestand weer te geven waarbij de gebruiker zijn muis slechts over een icoontje hoeft te slepen.

Weinig nuttige informatie

Op dit moment geven cursors volgens Apple nog te weinig informatie over wat er gebeurt op het scherm. Zo kan een cursor veranderen in een verticaal streepje bij tekst of bijvoorbeeld in een hand of pijltje wanneer er iets verplaatst moet worden. Dat kan beter, denkt Apple: "Bij de huidige generatie interfaces biedt de cursor geen gedetailleerde informatie over de inhoud van een bestand die de gebruiker zelf kan controleren en beïnvloeden," beschrijft de patentaanvraag.

Samenvatting van document tonen

Om dit te verbeteren wil Apple ervoor zorgen dat een cursor verandert wanneer er iets wordt aangewezen. Daardoor wordt duidelijk om wat voor bestand het gaat en waarmee het bestand kan worden geopend. Daarnaast moet er zoveel mogelijk omschrijvende informatie over het bestand kunnen worden getoond.

Apple wil gebruik maken van de QuickLook-technologie, die op dit moment al gebruikt wordt in de Finder van Mac OS X Leopard en bij de systeempictogrammen van Mac OS X Snow Leopard. Zo zou er bijvoorbeeld een thumbnail getoond kunnen worden van een webpagina wanneer de cursor over een link zweeft. Andere toepassingen zijn het vertonen van metadata zoals de auteur en datum waarop een document is aangemaakt, de applicatie waarmee een bestand kan worden geopend of opmerkingen die gebruikers bij een bestand hebben geplaatst.

De cursor kan volgens Apple echter ook een stuk interactiever. Naast een samenvatting van de aard van het document, moet volgens het bedrijf ook kunnen worden weergegeven wat er met het document gedaan kan worden. Zo kan er direct vanuit de cursor worden aangegeven of er bijvoorbeeld een slideshow moet worden weergegeven of het bestand gemaild moet worden, verzonden via iChat etc.

De patentaanvraag bewijst niet dat Apple concrete plannen heeft om de functionaliteit in te voeren. Veel patentaanvragen van technologiebedrijven belanden ongebruikt in een archiefkast.