Via de tijdelijke apps kunnen lokale bedrijven adverteren op iPhones zonder dat gebruikers last hebben van een applicatie die niet altijd nodig is. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om bij het binnenkomen in een bibliotheek direct toegang te krijgen tot een database, of de menukaart van een restaurant direct te bekijken als je voor de deur staat. Op het moment dat de gebruiker de bibliotheek of de omgeving van het restaurant verlaat, verdwijnt de app automatisch.

Op het moment dat de locatie van een iPhone is geïdentificeerd, kan er content op de telefoon worden geladen door een server die de locatie van de iPhone koppelt aan beschikbare informatie voor die specifieke plek. Ook kunnen er verschillende andere soorten informatie gestuurd worden naar een gebruiker. Bijvoorbeeld alle foto's, teksten en video's die verband hebben met een natuurpark kunnen allemaal toegankelijk worden gemaakt.

Koppelen via gps

Om de content te koppelen aan een iPhone wordt de locatie van het toestel vergeleken met een database. Als de informatie overeenkomt met de locatie wordt de informatie getoond. Dit kan op basis van lengte- en breedtegraden die worden gegenereerd door gps.

Apple's plannen zijn naar voren gekomen door een patent voor deze technologie, in een hele reeks ingediende patenten. Dit is ontdekt door Patently Apple.

De technologie doet denken aan een onlangs gepresenteerde iPhone-app van Wehkamp. Via de mobiele applicatie krijgen klanten tijdens een actieperiode 10 procent korting als ze in de fysieke winkel van een concurrent staan. De Nederlandse augmented reality startup Layar, biedt vergelijkbare locatiegebaseerde informatie. Op bepaalde locaties kunnen gebruikers bijvoorbeeld bekijken welke restaurants er in de buurt zijn en daar vervolgens recensies van lezen. Deze applicaties verschijnen uiteraard niet automatisch op het hoofdscherm van de iPhone.