De iPhone- en iPad-maker steekt flink meer geld in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken en producten. De toenemende investering blijkt uit het kwartaalrapport dat Apple heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).

Telkens eenderde méér

De uitgaven aan R&D (research and development) zijn in het afgelopen kwartaal (het tweede in Apple's boekjaar 2013) met 278 miljoen dollar verhoogd. Dat is een toename van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, schrijft Apple in de SEC-documenten. In de eerste helft van boekjaar 2013 is het onderzoeksbudget met 530 miljoen dollar toegenomen, wat ook 33 procent meer is.

"Deze toenames waren vooral vanwege een toename aan personeel en gerelateerde uitgaven om de uitgebreide R&D-activiteiten te ondersteunen", aldus Apple. Het bedrijf benadrukt in zijn SEC-rapportage dat "gerichte investeringen in R&D kritiek zijn voor de toekomstige groei en concurrentiepositie in de markt". Daarbij is dat volgens Apple "direct gerelateerd aan de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde producten die centraal staan voor de bedrijfsstrategie gericht op kernactiviteiten".

Concurrentie voorblijven

Apple geeft aan dat het verwacht verdere investeringen in R&D te doen om zijn concurrerend te blijven. Indien Apple deze lijn van verhoogde investeringen aanhoudt, komt het dit jaar uit op een totaal van meer dan 4 miljard dollar, rekent it-nieuwssite Ars Technica door. Het afgelopen halve jaar heeft Apple in totaal al 2,129 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling gestoken. Dat bedrag is slechts 2 procent van de netto-omzet die het goed draaiende bedrijf boekt.

Sommige critici hekelen Apple voor een gebrek aan innovatie. De succesvolle smartphonemaker zou geen echt nieuwe producten meer brengen, zoals de eerste generaties iPhone en iPad wel waren. Latere iPhones zouden vooral verfijningen zijn, en de iPad mini zou slechts een verkleinde uitvoering van de iPad 2 zijn.

Eind dit jaar

Desondanks weet Apple er goed aan te verdienen. CEO Tim Cook heeft voor eind dit jaar wel "wat fantastisch nieuw spul" beloofd, wat dan nieuwe producten of zelfs geheel nieuwe productcategorieën kunnen zijn. Daaronder naar verluidt ook een nieuwe uitvoering van de Mac Pro-computer, die sinds maart niet meer verkrijgbaar is in Europa. Dat is vanwege aangepaste EU-regels die al vijf jaar in de maak zijn geweest en eind 2011 nog zijn aangepast.