Apple-baas Steve Jobs kondigde dinsdag op de Macworld Conference & Expo in San Fransisco zelf de nieuwe browser Safari aan. De software heeft de naam Safari gekregen omdat het alleen geschikt is voor Mac OS X 10.2 (Jaguar)-gebruikers. Safari, de opvolger van Chimera, is vooral veel sneller, aldus Steve Jobs. Volgens de Apple-topman is Safari tot drie keer sneller dan de huidige browsers Internet Explorer, Netscape Navigator en Chimera. De nieuwe webbrowser heeft een zoekbalk ingebouwd waarmee zoekopdrachten bij Google kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is Safari voorzien van een knop waarmee een rapport verzonden kan worden, als blijkt dat een bepaalde website niet toegankelijk is met de Safari-browser. Safari ondersteunt html, xhtml 1.0, DOM, CSS, SSL, Javascript, mpeg 4, Quicktime, Flash, Shockwave en Real. De bètaversie van de browser is gratis te downloaden. De uiteindelijke versie wordt later dit jaar verwacht.

Keynote

Naast de browser heeft Apple zijn eigen tegenhanger van het presentatieprogramma Powerpoint van Microsoft gepresenteerd. Keynote zoals het programma bij Apple heet, kost ongeveer 118 euro. Keynote moet Powerpoint verslaan op grafisch vlak, meent Apple. Aan de software worden honderd foto's van hoge kwaliteit toegevoegd. Verder kan het programma PNG-, TIFF- en JPEG-bestanden lezen. Er zijn twaalf achtergrondthema's die bij presentaties gebruikt kunnen worden en er kunnen 3D-afbeeldingen getoond worden, zoals een roterende kubus.

PowerBooks

Tot slot heeft Apple het levenslicht geschonken aan twee notebooks. Het gaat om een PowerBook met een scherm van 12 inch en één met een 17 inch-scherm. Die laatste is voorzien van Bluetooth- en WiFi-aansluiting, Firewire 800 en 400 en twee USB-poorten. Deze notebook is 2,5 centimeter dik en weegt 3,1 kilo. Het systeem draait op een 1 GHz processor en een 60 GB harde schijf. Het apparaat zal waarschijnlijk in februari op de markt komen voor een prijs van 4164 euro. De andere notebook met 12 inch-scherm is de kleinste uit de collectie van Apple. De 12 inch PowerBook G4 weegt 2100 gram en is voorzien van een 867 MHz PowerPC G4-chip. Het beeldscherm biedt een beeldresolutie van 1024 bij 768 pixels. De prijs bedraagt 2260 euro. De verkoop van Apple-producten kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Het bedrijf sloot het derde kwartaal van 2002 af met verlies van 45 miljoen dollar. Over het gehele boekjaar heeft Apple het wel wat beter gedaan dan vorig jaar. De nettowinst bedraagt ongeveer 65 miljoen dollar. Vorig jaar boekte Apple nog een nettoverlies van 25 miljoen dollar.