Echte verrassingen waren de aankondigingen van Steve Jobs op de MaxWorld Expo in San Francisco niet. Geruchten dat Apple een iPod met flash zou komen, deden al maanden de ronde. En ook dat Apple met een goedkope computer voor ongeveer 500 dollar zou komen, stond al vast. Jobs restte dinsdag weinig anders dan de namen en specificaties van de nieuwe producten te onthullen. De nieuwste iPod van Apple heet de iPod Shuffle. 'Kleiner en lichter dan een pakje kauwgum', prijst Jobs de nieuwe muziekspeler aan. Het apparaat is nog wel iets duurder dan een pakje kauwgum: 99 euro voor een iPod met 512 MB (120 muzieknummers) en 149 euro voor het model van 1 GB (240 tracks). De nieuwe iPods hebben geen scherm. Apple gaat ervan uit dat gebruikers de muziekspeler voornamelijk zullen gebruiken om de opgeslagen muzieknummers in willekeurige volgorde af te spelen. De apparaten zijn per direct te koop.

Mac Mini

Wie de nieuwe goedkope computer van Apple, de Mac Mini geheten, wil aanschaffen, moet nog even geduld hebben. In de Verenigde Staten kunnen consumenten het apparaat vanaf 22 januari kopen, in Nederland vanaf 29 januari. De goedkope computer van Apple gaat de Mac Mini heten. Het apparaat ziet eruit als een koektrommel. De 'doos' is vijf centimeter dik en weegt 1,3 kilo. Er zijn twee standaardconfiguraties: één met een processor van 1,25 GHz (voor 499 euro) en één met een snelheid van 1,42 GHz (voor 599 euro). "Mensen die erover denken om te 'switchen' hebben nu geen excuses meer", aldus Jobs. Apple, dat sinds de jaren tachtig te kampen heeft met een afkalvend marktaandeel, hoopt met de goedkope computers Windows-gebruikers over te halen om over te stappen op de Mac.

Obstakel

Voor veel Windows-gebruikers zijn de vaak hoge prijzen van Apple-computers tot nu toe nog een te groot obstakel. Volgens onderzoek van Apple bestaat er wel degelijk belangstelling voor Macs onder Windows-gebruikers, zeker onder mensen die een iPod hebben gekocht. Apple heeft in het laatste kwartaal van 2004 4,5 miljoen iPods verkocht. Daarmee heeft de iPod een marktaandeel van 65 procent op de markt voor draagbare digitale-muziekspelers, aldus Jobs.