Vorige week gaf Apple-directeur Steve Jobs al een vooruitblik op de cijfers. Toen liet hij al weten dat er in het vierde kwartaal veertien miljoen iPods waren verkocht. Dit is 207 procent meer dan een jaar eerder, zo werd woensdagavond bekendgemaakt.

Analisten dachten dat de verkoop van Macintosh-computers zou tegenvallen omdat gebruikers wachten op de nieuwe Intel-Macs die vorige week zijn geïntroduceerd. Toch steeg de verkoop met 20 procent tot 1,25 miljoen stuks ten opzichte van het vierde kwartaal van 2004.

De totale omzet van Apple kwam in het vierde kwartaal uit op 5,75 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 3,49 miljard dollar. De periode werd gesloten met een winst van 565 miljoen dollar, oftewel 65 dollarcent er aandeel. Dit is iets hoger dan analisten hadden verwacht.

Financieel directeur Peter Oppenheimer is erg voorzichtig over de verwachte verkoop van iPods gedurende het eerste kwartaal van dit jaar. "De iPod was een van de meest gewilde cadeautjes in het vierde kwartaal. Het is daarom logisch dat de verkoop in het eerste kwartaal zal inzakken."

Apple verwacht dit kwartaal te kunnen afsluiten met een omzet van 4,3 miljard dollar en een winst per aandeel van 38 dollarcent.