Een lage olieprijs is goed voor de elektronica- en IT-industrie. Als de olieprijs op dit niveau (ongeveer rond de 50 dollar per vat) blijft, groeit het besteedbaar inkomen van huishoudens en bedrijven en wordt er traditioneel meer uitgegeven aan technische snufjes. Dat zegt analistenbureau Canalys. Dat zal vooral goed nieuws zijn voor Apple, qua omzet de grootste smartphoneproducent, dat ondanks de zwakke euro toch al in een hoerastemming is.

Meer smartphones, meer PC's

Canalys heeft van blijdschap zijn voorspelling voor dit jaar omhoog bijgesteld en zegt nu dat er zeker 16 procent meer smartphones zullen worden verkocht in vergelijking met 2014. Zelfs de pc-industrie profiteert van de oliecrisis en groeit met 4 procent. Ook het aantal standaardservers (x86) groeit met 4 procent en dat is goed nieuws voor Lenovo, dat zo een vliegende start kan maken met zijn IBM-hardware.

Overigens is het adviesbureau voor de ICT-tussenhandel nogal kritisch op het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat juist zijn voorspelling voor de wereldwijde economische groei verlaagde van 3,8 naar 3,5 procent. "Dat is verkeerd. Lagere olieprijzen stuwen de economische groei juist met 0,5 tot 0,7 procent, en dat is nog een conservatieve schatting."