De nieuwe speler ondersteunt namelijk MPEG-4, maar Apple is het niet eens met het nieuwe licentieprogramma van MPEG LA, de licentieorganisatie van 18 MPEG-4 patenthouders.

MPEG LA wil namelijk dat elk bedrijf dat gebruik maakt van de MPEG-4 codec hier per product 25 dollarcent voor betaalt. Maximaal betaalt een bedrijf voor het gebruik één miljoen dollar per jaar. Dit vindt Apple prima. Alleen het feit dat er twee dollarcent per uur voor streamende video moet worden betaald door de aanbieders en daarmee waarschijnlijk indirect ook de ontvangers schiet het bedrijf in het verkeerde keelgat.

"MPEG-4 wordt pas een groot succes als de contentaanbieders niet per stream hoeven te betalen", zegt marketingmanager Philip Schiller van Apple. Larry Horn, licentiemanager bij MPEG LA is optimistisch ondanks het protest van Apple, aldus CNET. "We verwachten dat het betalen per stream kan werken en denken dat we met alle partijen kunnen samenwerken om tot een oplossing te komen."

Door het conflict is het onduidelijk wanneer QuickTime 6 zal worden uitgebracht. De MPEG LA verwacht nog zeker enkele maanden bezig te zijn met het voltooien van het licentieprogramma. De nieuwe software van Apple werd getoond op de QuickTime Live! conferentie die deze week gehouden wordt in Californië.

Met de nieuwe speler kan videocontent worden gecodeerd en gedecodeerd in MPEG-4. Het programma ondersteunt onder andere Advanced Audio Coding (AAC), Flash 5 en Digital Video Camera pro voor PAL-systemen.

Streamproducten

Naast de QuickTime 6 speler presenteerde Apple op de conferentie ook nog enkele producten speciaal bedoeld voor het streamen.

Het programma Broadcaster kan live streamen. Dit is handig voor bij vergaderingen, aldus Apple. Het programma kan alleen worden gebruikt als het samenwerkt met QuickTime 6, OS X (versie 10.1) en QuickTime Streaming servers. Net als QuickTime 6 is ook Broadcast niet te downloaden totdat het conflict met MPEG LA is opgelost.

Ook de nieuwe software QuickTime Streaming Server 4 kan nu MPEG-4 aan. Eén van de nieuwe onderdelen van de software is dat de MPEG-4 content 'skip protected' is. Dit werkt net zoals de schokbuffer bij draagbare cd-spelers. De data wordt van te voren al opgeslagen zodat als de verbinding tijdelijk wegvalt, de content gewoon door kan spelen.

De software vereist wel een Macintosh systeem, 128 MB RAM en 1 GB ruimte op de harde schijf. Ook deze gratis download is pas te krijgen als het MPEG-4 conflict is opgelost.