In de korte, officiële verklaring beschrijft Schmidt de opstappende topman, voormalig ceo van biotechbedrijf Genentech, als een vriend en gewaardeerde collega. "Art was een onmisbare factor in het succes van Google de afgelopen vijf jaar."

Serieuze concurrenten

Levinson werd, net als Schmidt, de afgelopen tijd bekritiseerd om het feit dat hij in de board of directors van Google én Apple zat. Beide bedrijven zitten door de komst van Android meer en meer in elkaars vaarwater.

De Amerikaanse wet verbiedt het om zitting te hebben in de board of directors van twee bedrijven die serieuze concurrerenten van elkaar zijn. De Amerikaanse marktwaakhond FTC onderzoekt al een tijdlang de innige banden tussen beide bedrijven.

Schmidt gaf functie al op

Schmidt nam in augustus afscheid van zijn functie bij Apple, maar Levinson hield toen zijn dubbele bestuursrol. Schmidt verdedigde vorige week nog het bekleden van die twee zetels door Levinson. Volgens de Google-ceo overlappen de activiteiten van de twee bedrijven niet genoeg om wettelijke grenzen te overschrijden.