Apple maakt per 30 september een einde aan de 20 GB extra gratis opslag die voormalige MobileMe-gebruikers bovenop de 5 GB gratis iCloudruimte hebben. Die 20 GB was een tijdelijk goedmakertje voor het verlies van een MobileMe-account, waarvoor immers werd betaald. Eerst zou de 20 GB extra al per september 2012 verdwijnen, maar dat werd vorig jaar verlengd tot september dit jaar.

Alle iCloudgebruikers met die extra 20 GB hebben nu van Apple te horen gekregen dat ze voor het einde van volgende maand moeten zorgen dat al hun data binnen 5 GB past, anders moeten ze gaan bijbetalen. Voor de totale 25 GB komt dat op 40 dollar per jaar.

Niet betalen? iCloud op slot

Wordt er niet (of niet op tijd) betaald, dan gaat iCloud Backup, Documents in de Cloud en iCloud Mail op slot, schrijft Computerworld.com, de Amerikaanse zustersite van Webwereld. Behalve de nu gebruikte extra 20 GB kunnen Apple-klanten ook kiezen voor 10 GB (20 dollar per jaar) of 50 GB (100 dollar per jaar). De 5 gratis GB’s komen er dan nog bij.

MobileMe dat nooit echt tot tevredenheid heeft gewerkt, werd door Apple twee jaar geleden stapsgewijs vervangen door iCloud. De toenmalige gebruikers van MobileMe kregen als compensatie voor de (vaak al betaalde) opslagruimte tijdelijk 20 GB bovenop de gratis 5 GB in iCloud. Nadien is de termijn waarop Apple een einde aan die extra opslagruimte zou maken steeds opgeschoven, maar nu lijkt het Apple menens.