De JeePee app werd in een paar dagen zeer populair, vooral door aandacht op VARA-programma DeWereldDraaitDoor. Volgens de producent, het bedrijfje Guppies in the Dark, was het kort voor dat de stekker eruit ging de een na populairste download van het moment. De app bestaat uit een dansend poppetje op achtergrondmuziek. Er is ook keuze uit verschillende dansstijlen en door de iPhone te bewegen verandert de dans.

CDA of RVD

Maar 'na klachten uit Nederland' heeft Apple de app geschrapt, zegt Victor Bergen Henegouwen, eigenaar/directeur van Guppies in the Dark. "Meer weten we niet. Ik neem aan dat de CDA of de RVD geklaagd heeft, maar dat is giswerk."

Het poppetje kan geen obscene dingen doen en ook zou van inbreuk op het portretrecht geen sprake kunnen zijn. "Als je een foto van Balkenende ernaast legt, dan lijkt die er niet op."

Het bedrijf bezweert dat het geen virale hoax is, al diende de app zelf wel ter zelfpromotie. "Maar vooral dan voor de techniek die erachter zit. De app analyseert de beat en zet die om in een dans. En als je de telefoon beweegt dan heeft dat ook weer effect op de dans. Het is een heel mooi stukje techniek," aldus Bergen Henegouwen trots.

VOC mentaliteit

Als 'wraak' heeft Bergen Henegouwen nu een desktop app gemaakt, voorlopig alleen voor de Mac. Hier duikelt JeePee door het beeldscherm heen en als het popje na een val opstaat roept het: "VOC mentaliteit, toch?!" Daarmee is de desktop app sterker politiek getint, erkent Bergen Henegouwen. "Maar daar hebben ze om gevraagd."

Bergen Henegouwen is afgelopen maart met Guppies in the Dark gestart, met alleen eigen kapitaal. Momenteel werken er zes mensen. Alhoewel het bedrijf al wel een aantal opdrachtgevers heeft, moet de eerste serieuze app nog uitkomen.

De desktop versie van Jeepee: