De vorige versie (Snow Leopard) van OS X had in de servervariant MySQL, toegankelijk via de grafische interface én via de command line. In het net verschenen Lion blijkt de open source-database niet aanwezig. Wel is PostgreSQL opgenomen in Mac OS X Server, maar die open source-concurrent is alleen beschikbaar via de command line.

Maker wist van niets

PostgreSQL-maker EnterpriseDB zegt tegen de Britse ict-nieuwssite The Register dat het niets wist van deze wijziging. Het kwam er pas achter toen Lion verscheen in de Mac App Store van Apple. EnterpriseDB was dan ook niet betrokken bij het opnemen van PostgreSQL in Mac OS X.

Webwereld heeft vragen bij Apple uitgezet over deze database-verwisseling. Volgens open source-bedrijf EnterpriseDB is de reden ervoor het feit dat MySQL in handen is gekomen van softwaregigant Oracle. Vice-presidenten Sean Dohery en Karen Tegan Padir van EnterpriseDB speculeren dat Apple daarom kiest voor PostgreSQL.

Intellectueel eigendom, Oracle

Apple staat er volgens hen om bekend dat het niet de voorkeur geeft aan software die onder de GPL (General Public License) valt. “Het lijkt erop dat Apple bezorgd is om kwesties rond intellectueel eigendom, vooral in het licht van Oracle's rechtszaak tegen Google en Android om Java", zegt Padir tegen The Register.

Overigens claimt Oracle in de aanklacht tegen Google om Java-kloon Dalvik niet alleen auteursrechtenschending, maar ook patentinbreuk. Dat laatste kan ook gebeuren bij niet direct verwante producten of zelfs gebruiksmethodes, zoals zelfstandig ontwikkelde zaken van individuele bedrijven. Zo heeft Apple patentzaken lopen tegen - en van - Samsung, en tot voor kort tegen - en ook van - Nokia. Die bedrijven gebruiken niet direct software van elkaar, maar dat staat patentzaken geenszins in de weg.

Een woordvoerder van Apple reageert nog op vragen van Webwereld over het inwisselen van MySQL voor PostgreSQL: "Dat is niet iets waar Apple commentaar op geeft."

Update:

In een tweede reactie verwijst de Apple-woordvoerder naar een supportpagina, waar het bedrijf meldt dat het in de nieuwste OS X-serverversie (Lion) MySQL heeft vervangen door PostgreSQL.

Gebruikers wordt daar aangeraden MySQL zelf te installeren of hun database te migreren naar PostgreSQL. Voor instructies en tools hoe dat te doen, verwijst Apple door naar een wiki van die open source-database. Het Lion-migratiedocument (PDF) van Apple zelf bevat eenzelfde doorverwijzing.

Bij de opwaardering of migratie van bestaande Mac-servers naar Lion Server wordt de al aanwezige MySQL-software compleet met bijbehorende databases bewaard.