Apple is vanaf donderdag bezig met een nieuwe opschoonactie in zijn App Store. Het bedrijf verwijderde onlangs al enkele duizenden dubbelzinnige apps met seksuele content of verwijzingen daarnaar. In de nu gaande razzia gaat het om apps die helpen met het vinden van gratis wifi-netwerken in de buurt.

Volgens Cult of Mac heeft Apple onder meer de apps WiFi-Where, WiFiFoFum en yFy Network Finder verwijderd. Niet alle wifi-vinders zijn echter verdwenen uit Apple's applicatiewinkel.

'Private frameworks'

Een van de getroffen appmakers meldt dat Apple als uitleg voor de verwijdering zegt dat zijn app 'private frameworks' gebruikt om toegang te krijgen tot wifi-informatie. Het is onduidelijk wat Apple hiermee bedoelt. De iPhone-maker heeft nog geen opheldering gegeven.

De Japanse ontwikkelaar Tochidot meldt dat zijn Sekai Camera-app ook is verwijderd vanwege gebruik van wifi. Het vertrouwt daarvoor op de PlaceEngine-software van Koozyt. Volgens de ontwikkelaar van PlaceEngine heeft Apple ook andere apps geschrapt die zijn technologie gebruiken. Dat omvat ook Yahoo Maps voor de iPhone.

Straling

Apple heeft eind vorige week eveneens een app uit zijn App Store gehaald die de telefoonstraling weergeeft. De app van de Israelische ontwikkelaar Tawkon geeft tijdens het bellen aan op welke plek in de buurt de straling het sterkst is. Apple wil deze app niet toelaten, omdat het "verwarring met betrekking tot de bruikbaarheid" van de iPhone zou scheppen. Tawkon komt nu maar met een Blackberry-applicatie.

De succesvolle App Store van Apple telt meer dan 150.000 verschillende apps. Het strikte toelatingsbeleid van de iPhone-producent leidt regelmatig tot grote frustraties bij de ontwikkelaars van de mobiele programmaatjes. Dit ondanks pogingen van Apple om duidelijkheid te scheppen.