Het bedrijf van wijlen Steve Jobs is door de rechter veroordeeld in de antitrustzaak die is aangespannen door de Amerikaanse overheid. Het ministerie van Justitie beschuldigt Apple ervan illegale prijsafspraken te hebben gemaakt met boekenuitgevers. Het voor de lancering van de iPad opgezette kartel heeft de prijzen voor e-books flink opgedreven, aldus de aanklacht. De zaak is in april vorig jaar ingediend.

Alle e-books duurder

Rechter Denise Cote geeft Justitie en enkele aanklagende staten nu gelijk. Zij oordeelt dat Apple met de uitgeverijen onder een hoedje heeft gespeeld om de prijzen op te drijven, meldt persbureau Reuters. Doordat zij dit met z'n allen hebben gedaan, zijn alle e-books duurder geworden. De hogere prijzen golden op Apple's iPad, die in 2010 is uitgekomen, maar vervolgens ook via aanbieders als e-bookreus Amazon.

Volgens de rechter is het prijsniveau voor sommige e-books hiermee gestegen van 9,99 dollar naar 12,99 of wel 14,99 dollar. De aanklagers hebben volgens haar "aangetoond dat de uitgevers met elkaar hebben samengespannen om retail-prijsconcurrentie te elimineren om e-book prijzen te kunnen verhogen". Ook acht de rechter bewezen dat "Apple een centrale rol speelde in het faciliteren en uitvoeren van die samenzwering".

Apple weigerde te schikken

Apple en de vijf uitgeverijen hebben daarmee antitrustwetten geschonden. De boekenleveranciers (Hachette Book Group, Macmillan, HarperCollins, Penguin en Simon & Schuster) hebben sinds het aanspannen van de rechtszaak echter één voor één geschikt met Justitie. Vervolgens hebben zij meegewerkt aan het onderzoek naar deze kwestie en ook getuigd tegen Apple in de rechtszaal.

De zaak is uiteindelijk alleen tegen Apple gevoerd, die volgens Justitie ook de aanstichter was van het kartel. Het bedrijf van CEO Tim Cook heeft altijd geweigerd te schikken. De opvolger van Steve Jobs heeft al openlijk verklaard waarom hij niet wil schikken. "We gaan niet iets ondertekenen dat zegt dat we iets gedaan hebben wat we niet hebben gedaan. Dus gaan we dit aanvechten."

Dat gevecht is nu in de eerste ronde verloren. Na dit verlies volgt een zaak over de strafmaat die moet worden opgelegd voor de antitrustovertreding die Apple volgens de rechter heeft begaan.

De verkoop van e-books op iPhones en iPads heeft flinke gevolgen gehad in de uitgeefwereld.

Update: Extra informatie en quote van de rechter toegevoegd.