De milieuorganisatie Greenpeace heeft donderdag zijn ranglijst, die de veertien grootste fabrikanten van pc's en mobiele telefoons rangschikt, bijgewerkt. Apple heeft met een 2,7 de laagste score, Nokia is het hoogst genoteerd met een 7,3. Sinds de vorige meting in augustus heeft Apple geen verbetering doorgevoerd in het milieubeleid, als gevolg is het bedrijf daarmee nu naar de laatste plaats gezakt.

Greenpeace wil dat Apple stopt met het gebruik van giftige stoffen en dat afgedankte Apple-producten op een verantwoorde manier worden verwerkt.

Nokia behoudt zijn nummer één-positie en scoort het beste door verminderd gebruik van chemische stoffen en verbeteringen in het afvalbeleid. Nu vraagt Greenpeace Nokia om nog een stapje verder te gaan, door ook te stoppen met gebruik van pvc in al haar producten.

Motorola is deze meting de grootste stijger gebleken ten opzichte van augustus, maar ook Lenovo, Acer en Fujitsu-Siemens hebben vooruitgang geboekt. "De lijst laat zien dat groenere elektronica gewoon mogelijk is", aldus Bart van Opzeeland van Greenpeace. Hij laat weten dat een meerderheid van de bedrijven beloofd heeft schadelijke chemicaliën te vervangen door schonere alternatieven.

Apple moet nu ook snel vergroenen, volgens Greenpeace. De milieuorganisatie vindt dat ondanks dat Apple wereldleider is op gebied van innovatie, het bedrijf ver achterloopt het op gebied van milieubeleid. "Veel afgedankte producten worden in lagelonenlanden handmatig uit elkaar gehaald. De giftige stoffen uit de apparaten bedreigen daar mens en milieu. Dat is schandalig en onnodig, want het kan ook zonder schadelijke stoffen", aldus Van Opzeeland.