Maar liefst 93 procent van alle gebruikers is overgestapt op de nieuwste versie 6 van iOS. Dat blijkt uit gegevens van Apple zelf, en is gebaseerd op de bezoeken aan de iTunes App Store voor een periode van 14 dagen. iOS 5 (uitgebracht in oktober 2011) draait bij 6 procent van de iPhone-, iPad- en iPod Touch-eigenaren, terwijl slechts 1 procent een nog oudere versie draait.

Gemak voor app-ontwikkelaars

Apple laat met het overzicht nog eens zien hoe groot de groep gebruikers is die iOS up-to-date heeft draaien. Dat maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om hun apps te maken voor de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem. Apple verwacht dat het op WWDC gepresenteerde iOS 7 ook snel veel gebruikers krijgt. De SDK van het visueel gereviseerde iOS 7 is al beschikbaar voor ontwikkelaars.

Concurrent Google geeft al langer data vrij van het gebruik van Android. Vanwege de veel grotere hoeveelheid en verscheidenheid aan smartphones (en hun capaciteiten) die dat besturingssysteem draaien, is de fragmentatie daar groot. Volgens de jongste statistieken – eveneens gemeten over twee weken app-winkelbezoek – wordt Android 2.3 (Gingerbread) het meest gebruikt. Die versie uit februari 2011 is goed voor 36,4 procent van al het Android-gebruik.

De twee meestgebruikte mobiele besturingssystemen naast elkaar: Klik voor groot