Vorige week doken er nog geruchten op dat Vodafone wel eens één van de mobiele operators zou kunnen worden die de Iphone in Europa gaat aanbieden. Het lijkt niet meer dan een afleidingsmanoeuvre in aanloop naar de echte Deal. Volgens de Financial Times gaan O2, Orange en T-Mobile de Iphone als eerste in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland op de markt brengen. Het gaat om een exclusieve overeenkomst waardoor andere mobiele operators voorlopig buitenspel staan.

De verwachting is dat de definitieve aankondiging volgende week volgt op de elektronicabeurs IFA in Berlijn. Van de drie genoemde mobiele operators zijn alleen T-Mobile en moederbedrijf Deutsche Telekom aanwezig als standhouder.

De mobiele operators zouden akkoord zijn gegaan met het beschikbaar stellen van 10 procent van de opbrengsten uit spraak- en dataverkeer aan Apple. Het is voor het eerst dat een toestelfabrikant zoveel invloed heeft op de voorwaarden waarmee een nieuw toestel op de markt wordt gebracht. In de VS wordt de markt nog sterker dan in Europa gedicteerd door de mobiele operators.

De eerder gesloten tweejarige overeenkomst met AT&T bracht daar al een enorme verschuiving teweeg in de verhoudingen tussen toestelfabrikant en mobiele operator. Apple stelde er, naast een aantal financiële eisen, nog aanvullende eisen omtrent geheimhouding.

Toestroom

Toch zijn er voor de mobiele operators in kwestie ook voordelen verbonden aan de overeenkomst. Ten eerste het lage financiële risico, aangezien Apple de toestellen zonder de gebruikelijke subsidie wil verkopen. Ten tweede de toestroom van kwalitatief hoogwaardige klanten, die bereid zijn om een fors bedrag voor een toestel neer te leggen en relatief veel besteden aan abonnement en datadiensten.

Met name voor Deutsche Telekom heeft het aanbieden van de Iphone nog een extra pluspunt: het kan het logge en klantonvriendelijke imago opvijzelen met de Duitse introductie van 'das Kult Handy'.

Tegelijkertijd heeft de aankondiging ook gevolgen voor andere toestelfabrikanten zoals Sony Ericsson en Nokia. Weliswaar zullen ze de extra concurrent niet graag zien komen, maar het stelt hen wel in staat om in navolging van Apple ook hogere eisen bij mobiele operators neer te leggen. Bovendien kunnen ze meeprofiteren van de stijgende interesse in multimediatelefoons.

Nederland

Voor Nederland heeft de aankondiging geen gevolgen: in ons land komt de Iphone pas in 2008 beschikbaar, niet noodzakelijk via één van de genoemde mobiele operators. Want uit de nu gesloten overeenkomst blijkt wel dat Apple niet de voorkeur heeft gegeven aan één operator die heel Europa kan afdekken.