Dat staat te lezen in de voorwaarden bij de nieuwe ontwikkelkit (sdk, software development kit) voor versie 4.0 van het iPhone OS. Dat besturingssysteem komt deze zomer uit voor de iPhone en iPod Touch, en in de herfst voor de iPad. De bèta van de sdk is nu vrijgegeven, zodat ontwikkelaars al apps kunnen maken voor de platformupdate, die onder meer beperkte multitasking mogelijk maakt.

Voorschriften

Apple heeft in de verplichte sdk-gebruiksvoorwaarden een clausule over gebruik van api's (application program interfaces) uitgebreid. Voorheen verplichtte de iPhone-maker daarin het gebruik van alleen gedocumenteerde api's en dan op de door Apple voorgeschreven manier. Nu is daaraan toegevoegd dat developers hun apps moeten schrijven in de talen Objective-C, C, C++ of in JavaScript zoals dat wordt uitgevoerd door de browserengine WebKit van het iPhone OS.

Alleen code geschreven in de genoemde C-varianten mag de officiële, voorgeschreven Documented API's aanspreken. Apple verduidelijkt dat nog in die clausule: "Applicaties die linken naar Documented API's via een tussenliggende vertaling of compatibiliteitslaag of -tool zijn verboden."

Flash-apps

Dit raakt dus de plannen van Adobe om ontwikkelaars hun Flash-apps te laten omzetten in iPhone-apps. Apple weigert namelijk Flash-code toe te staan op de iPhone, officieel om de stabiliteit, beveiliging en batterijduur te waarborgen. Aanvankelijk leek het nog een kwestie van tijd voordat een aangepast Flash naar de iPhone zou komen. Adobe werkt daar al sinds 2008 aan.

Begin 2009 leek er nog sprake van een samenwerking tussen Apple en Adobe om Flash te optimaliseren voor de iPhone. Laatstgenoemde heeft toen de hulp van Apple gevraagd, en zelfs de Flash-broncode gratis aangeboden, heeft platform evangelist Serge Jespers aan Webwereld verteld. Van de Flash-optimalisatie, laat staan samenwerking, is niets gekomen. De twee bedrijven hekelen elkaar wederzijds, in felle bewoordingen.

Multi-platform apps bakken

Adobe heeft in oktober vorig jaar aangekondigd voor een omweg te kiezen: designpakket CS5 (Creative Suite) biedt de mogelijkheid om daarin gemaakte Flash-apps te exporteren als iPhone-apps. Begin dit jaar is vanwege de haast besloten geen publieke bèta uit te brengen. CS5 komt volgende week uit, maar lijkt toch te laat te zijn.

De nieuwe developervoorwaarden raken ook andere compilatietools en -diensten, zoals die van de Nederlandse startup Steape en van Appcelerator. Ceo Jeff Haynie van laatstgenoemde probeert zijn klanten gerust te stellen met de mededeling dat iPhone OS 4 er nog niet is en dat de sdk nog een bèta is. Ontwikkelaars zijn echter ook gebonden aan de geheimhoudingsverklaring (nda) voor de nieuwe sdk.