Ontwikkelaars van software die bestemd is voor Apple's App Store zijn verontwaardigd over de manier waarop Cupertino hen het zwijgen probeert op te leggen nadat hun applicatie voor de iPhone of de iPod Touch is afgewezen voor toegang tot de App Store.

Non Disclosure Agreement

Apple stuurt ontwikkelaars een waarschuwing waarin het bedrijf benadrukt dat ook de afwijzingen vallen onder de Non Disclosure Agreement (NDA), waardoor de ontwikkelaars niet mogen onthullen waarom hun programma niet wordt opgenomen in de App store.

Dit zet kwaad bloed bij de ontwikkelaars, aangezien volgens hen de regels voor toelating tot de App Store niet duidelijk is. Deze onzekerheid leidt er volgens de ontwikkelaars toe dat de ontwikkeling van applicaties voor de App Store wordt geremd.

"Een ontwikkelaar krijgt te horen waarom een applicatie wordt afgewezen, maar het publiek komt hier nooit achter. Dat is tekenend voor een bedrijf dat bang is voor sterke concurrentie en dat zich schaamt voor zijn eigen motieven [...] Voor mensen die continu Apple verdedigen als een 'vriendelijk' alternatief voor Microsoft zal dit een bittere pil zijn", schrijft Chris Seibold van Applematters over de kwestie.

Ad Hoc-distributie

Sommige ontwikkelaars dachten slim gebruik te kunnen maken van de Ad Hoc-distributie van Apple om hun afgewezen programma toch aan de man te kunnen brengen. Dit is een manier om een programma beschikbaar te stellen aan een kleine groep gebruikers zonder tussenkomst van de App Store.

De Ad Hoc-distributiemethode is vooral bedoeld voor het testen van beta-versies van applicaites, maar tot voor kort bleek het ook mogelijk om normale programma's te verkopen. Nu blijkt Apple de Ad Hoc-methode ook te hebben afgesloten voor applicaties die eerder zijn afgewezen voor de App Store.