In een dertien pagina's tellende brief aan twee Amerikaanse leden van het Huis van Afgevaardigden doet Apple tot in detail uit de doeken wat er gebeurt met de locatiegegevens van eigenaren van Apple-producten. De politici hadden hier om gevraagd na ophef over wijzigingen in het privacybeleid van Apple.

Wél uit te schakelen

Een jurist van Apple schrijft (pdf) dat locatiedata niet verzameld wordt als de eindgebruiker 'Locatievoorzieningen' in de instellingen uitzet. Daar kan ook besloten worden om individuele applicaties wel of geen toegang tot locatiedata te geven.

Verder wordt de via GPS en triangulatie (WiFi en mobiele masten) verzamelde locatiedata anoniem verzameld. Apple zegt dat de data niet terug te brengen is naar de eindgebruiker, en dat alleen Apple toegang heeft tot de database van locatie-informatie.

Elke 12 uur verzonden

De data wordt niet realtime verzameld, maar iedere twaalf uur in batches, schrijft Apple. GPS-informatie wordt "indien mogelijk" verzonden via beveiligde Wi-Fi acces points. Dat gebeurt via een willekeurig indentificatienummer dat niet aan een klant gekoppeld kan worden.

De locatiedata wordt onder meer gebruikt voor iAd, Apple's eigen systeem voor mobiele advertenties. De coördinaten met de locatie van de gebruiker worden ingezet om relevante iAd-advertenties te serveren.

Verkeerspatronen

Interessant is dat Apple schrijft dat GPS-informatie gebruikt kan worden "voor het analyseren van verkeerspatronen en drukte in bepaalde gebieden". Dit voedt de speculatie dat Apple werkt aan turn-by-turn navigatie.

Apple schrijft dat het voor iPhone-firmware 1.1.3 tot en met 3.1 gebruikt maakte van de locatie-informatie van Google en Skyhook.. Sinds versie 3.2, die in april dit jaar is verschenen, heeft Apple een eigen locatiedatabase.

Niet delen met telco's

Apple ontkent dat er informatie gedeeld wordt met externe partijen. Het heeft dat echter wel gesteld in de vernieuwde privacy-voorwaarden. Op de vraag of er data naar AT&T of andere telecombedrijven gaat, schrijft Apple resoluut: nee.

Een van de Afgevaardigden, Joe L. Barton uit Texas, is ondanks de uitgebreide reactie van Apple, niet helemaal tevreden. "Terwijl ik Apple toejuich voor het beantwoorden van de vragen, blijf ik bezorgd over ellenlange privacyvoorwaarden."

Op 21 juni verscheen een nieuwe versie van Apple's privacybeleid. Daar staat in vermeld dat "partners en licentienemers exacte locatiegegevens verzamelen, gebruiken en uitwisselen, inclusief de real-time geografische locatie van uw Apple-computer of -toestel". Deze passage heeft veel stof doen opwaaien. Ook in Nederland; hier zijn ook Kamervragen gesteld over deze privacykwestie.

Reactie Apple op vragen congresleden VS