Vlak na de presentatie van de iPad meldde de maker van de VoIP-app iCall dat Apple de software heeft aangepast om VoIP over 3G mogelijk te maken. De app van iCall maakt per direct bellen mogelijk buiten gebieden met wifi-dekking. De iPad komt weliswaar ook in een uitvoering met 3G (en ook 2G gsm), maar dat betreft alleen een dataverbinding.

Nu meldt ook appmaker Fring dat Apple's ontwikkelsoftware is aangepast voor 3G-bellen. Fring biedt een metaclient voor instant messaging, daarmee zijn accounts op im- en VoIP-diensten van derden in 1 app te gebruiken. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat Skype en Nimbuzz hun iPhone-apps updaten.

Apple zwijgt

Apple zelf zwijgt over de aanpassing van de sdk. Een pr-medewerker van Apple in Nederland is niet op de hoogte van de wijziging.

Het lukt Webwereld om met Fring over 3G te bellen. Wel zit er een vertraging van circa een halve seconde in het testgesprek. Dit hindert de communicatie wel enigszins.

Politieke discussie

Op andere smartphoneplatformen (Windows Mobile, Symbian) was VoIP over 3G al veel langer mogelijk. Tot voor kort weigerde Apple deze functionaliteit toe te staan op de iPhone. Die weigering leidde zelfs tot een politieke discussie in Den Haag.

T-Mobile Nederland heeft altijd benadrukt dat het VoIP-diensten op haar mobiele netwerk gewoon toestaat. Het was de keuze van Apple om internetbellen aan banden te leggen.