In de nieuwe aanklacht stelt Apple dat Creative drie patenten gebruikt waaronder het overbrengen van data van een pc naar een mp3-speler en het soort icoontjes waarmee de bestanden op de computer worden opgeslagen. Apple eist hiervoor een schadevergoeding en wil voorkomen dat Creative nog langer ongewenst gebruikmaakt van de gepatenteerde technologie├źn.

Vorige maand klaagde Creative op zijn beurt concurrent Apple aan omdat het navigatiemenu van de Ipod teveel zou lijken op dat van zijn eigen mp3-spelers, de Zen en de Nomad. Apple zou hiermee met zijn Ipod en Ipod Nano patentnummer 6.928.433 hebben geschonden.

Creative eist van de rechter dat Apple niet langer zijn Ipod in de Verenigde Staten mag verkopen, invoeren en promoten. Bovendien wil het bedrijf een schadevergoeding hebben voor de vermeende patentschending.

Op dezelfde dag dat Creative Apple aanklaagde, startte Apple ook een rechtszaak tegen Creative. Nu doet Apple daar nog een schepje bovenop door een tweede aanklacht in te dienen, zo meldt Reuters.

Volgens juristen voert Apple de druk op Creative op in de hoop dat het bedrijf snel akkoord zal gaan met een schikking.